L’any 1939, les tropes republicanes –perseguides per les nacionals– havien acumulat 200 tones d’explosius a l’església de Llers. El 8 de febrer, davant la impossibilitat de treure-les, les van fer esclatar en una brutal explosió que va convertir, en qüestió de segons, el nucli de Llers en un descampat de ruïnes i pedres, provocant la mort d’una desena de persones, la destrucció completa de 160 edificis i destrosses parcials a més de 200. Només 29 edificis van quedar intactes.
A través d’entrevistes a 25 testimonis de diferents generacions i a 5 historiadors, dos documentals reconstrueixen de primera mà la història de la voladura de Llers i dels anys de la postguerra, en què les ruïnes del poble van passar a formar part del paisatge quotidià dels llersencs i llersenques com a recordatori dels danys que havia causat l’exèrcit republicà.
“Llers, el poble que va esclatar en mil bocins” és un projecte impulsat per l’Ajuntament de Llers amb el suport del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya per a la recuperació de la memòria oral entorn a la voladura del poble.